boeken
mindmaps
brochures
Dit produkt in het winkelwagentje doen.



The Shape of Change

Een brug tussen theorie en praktijk. (Nederlandse versie)

Beschrijving

Niets is onveranderlijk behalve verandering.

We worden omgeven door veranderingen. Maar een verandering begrijpen is geen eenvoudige zaak. Bijna alles wat kinderen leren in een school gaat over veranderen.

  • De temperatuur en het aantal uren daglicht verandert per seizoen.
  • De hoeveelheid geld op een bankrekening groeit onder invloed van de rente.
  • Het aantal soorten bedreigde dieren neemt toe, terwijl het aantal walvissen afneemt.
  • Spanningen lopen uit de hand met als resultaat meningsverschillen, revoluties en oorlogen.
  • Sociale bewegingen worden geaccepteerd of verdwijnen stilaan.
  • Fictieve personages worden moediger, veranderen in een verhaal.
  • De vergrijzing van de plattelandsbevolking neemt toe in bepaalde gebieden.
  • Het aantal meeuwen in de duinen staat onder druk.

Een manier om vat te krijgen op de wijze waarop iets verandert, is weer te geven hoe iets vermeerdert of vermindert gedurende een bepaalde periode. Is er een patroon te zien? Zijn er momenten waarop iets sterk verandert? Kun je een beter begrip krijgen van de gebeurtenissen als je een stapje terug maakt en het geheel kunt overzien? Veranderingen opsporen en weergeven in een duidelijke grafische manier, kan bijdragen aan inzichtelijk denken.

De lessen in dit boek zijn ontwikkeld om leerlingen veranderingen te leren observeren en ze te leren begrijpen hoe en waarom zaken gedurende een bepaalde periode veranderen. De leerlingen spelen een spel, voeren een experiment uit. Vervolgens tekenen zij een eenvoudige grafiek van de gedragsveranderingen gedurende een bepaalde periode of maken zij een relatiecirkel. Als zij terugblikken op hun werk en hun resultaten delen met medeleerlingen, gaan zij op zoek naar oorzaken en plaatsen zij het onderwerp in een breder perspectief. Dit leidt tot een beter begrip van de veranderingen in de wereld om hen heen.

Door hun ervaringen in de klas, naar aanleiding van de lessen in dit boek, in een grote perspectief te plaatsen, krijgen de leerlingen een beter begrip hoe dingen werken in de wereld om hen heen.

  • Hoe veranderde de populatie mammoeten in vroegere tijden en stierven zij uiteindelijk uit?
  • Hoe verandert de temperatuur van een kopje heet water naar kamertemperatuur?
  • Hoe verspreidt zich een epidemie, ongeacht of het gaat over de pokken in Amsterdam, de griep van dit jaar, een computervirus, of een gerucht?
  • Hoe kan vriendelijke gedrag groeien in een klaslokaal?
  • Hoe kunnen we natuurlijke voorraden beheren om een evenwicht in stand te houden?

Centraal in deze vertaling staat het voorwoord en de 11 lessen van de auteurs Rob Quaden en Alan Ticotsky. Iedere les in dit boek is op de volgende wijze opgebouwd:

  • Een korte inleiding.
  • De uitleg van het spel.
  • Een duidelijke instructie om het spel met de groep uit te voeren.
  • De les eindigt altijd met vragen die zorgdragen voor meer inzicht in de systemen en die het geheel in een breder perspectief plaatsen.

Toegevoegd aan de vertaling is een afsluitend hoofdstuk met aandacht voor de vertaling naar de methodes zoals gebruikt in de Nederlandse scholen en de mogelijkheden die de computer biedt binnen dit kader en een inleiding in systeemdenken geschreven door Jan Jutten.

Over de auteurs

Rob Quaden en Alan Ticotsky zijn leraren en mentor systeemdenken op The Carlisle Public Schools in Carlisle te Massachusetts. Rob Quaden is een algebra-leraar voor leerlingen in het tweede jaar van het voortgezet onderwijs, verder is hij curriculum coördinator voor het wiskundeonderwijs in Carlisle. Alan Ticotsky is curriculum coördinator voor het wetenschappelijk onderwijs in Carlisle en hij was vroeger groepsleerkracht op een basisschool.

Vertaling en bewerking : Jan Bisschops.
Als coach en begeleider is Jan vooral geïnteresseerd in de leerling en de leerkracht/leraar. Vandaar deze vertaling en bewerking van dit praktijkboek. Gezien de achtergrond van Jan is er natuurlijk ook voldoende aandacht voor ICT toepassingen binnen de lessen in dit boek.

Indien gewenst kan dit boek centraal staan tijdens workshops en studiedagen, waardoor systeemdenken wel heel erg praktisch wordt.

webdesign
Xander Koninkx Illustrations